Een buitenmuur met bakstenen is zowat de meest gekozen gevelbekleding. Het leuke is dat een gevelbekleding in bakstenen enorm veel mogelijkheden biedt. Er zijn zoveel verschillende maten, kleuren en afwerkingen. Of ja.. Misschien is dat toch niet zo leuk? Want dat maakt het natuurlijk moeilijker om te kiezen. Wel, ik help je graag verder met je keuze in dit artikel. Dit door dieper in te gaan op de mogelijkheden, voordelen & prijzen.
Vergelijk tot drie gevelrenovatie bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tot 30% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Er bestaat een zeer groot gamma aan bakstenen die je tegenwoordig in België kan vinden, momenteel zijn er ongeveer 3.500 soorten. Heel wat verschillende soorten bakstenen dus die elk hun unieke eigenschappen hebben. Van een klassieke of landelijke baksteen tot een
Voor- en nadelen van een baksteen gevelbekleding
Zoals iedere soort gevelbekleding hebben bakstenen ook enkele nadelen en voordelen.
Voordelen van bakstenen
- Tussen de ruwbouw en de gevel wordt steeds een ruimte gelaten. Dat is dan de spouwmuur die je ook kan opvullen met isolatie. De buitenmuur zal dan bij regenweer het water opvangen. Baksteen staat erom bekend het hoogst water bufferende vermogen te hebben en dus het ideale materiaal om functioneel in te zetten als regenwering.
- Naar duurzaamheid toe een absolute topper. Een levensduur van zeker 75 jaar.
- Flexibel in te zetten om een woning vorm te geven. Hoeken verwerken is gene probleem.
- Naar kostprijs toe valt het zeer goed mee.
- Aangezien ze makkelijk te verwerken zijn, heb je er geen ingewikkelde draagstructuur voor nodig.
- Naar onderhoud toe is er weinig werk aan. Er kunnen bij een sloop ook veel stenen herbruikt worden. Dus milieuvriendelijk materiaal, dat is een feit.
Nadelen
- De volledige constructie kan vrij zwaar worden, waardoor een goede stevige fundering wel nodig kan zijn.
- De breedte is soms een probleem, een baksteen is al snel 10 centimeter breed.
Niet echt nadelen naar mijn mening.
Welke soorten bakstenen bestaan er?
De soorten bakstenen kunnen we onderverdelen in vijf grote groepen. Afhankelijk van het productieproces, worden ze ingedeeld als:
- Handvorm bakstenen
- Strengpers bakstenen
- Vormbakstenen
- Wasserstrich bakstenen
- Nostalgie
1. Handvorm bakstenen
Een handvormsteen heeft een ruw oppervlak en heeft een unieke vorm. Ze worden met behulp van machines gemaakt, die het proces van vroeger nabootsen.
Er werden toen ballen klein in een houten vormbak geworpen. Om dan het klei in zand of zagemeel te rollen en te beletten dat het klei zou blijven kleven.
2. Strengpers bakstenen
Deze steen heeft een strakke aflijning en rechte randen. Het oppervlak voelt goed glad aan, er zijn geen plooien en kan bezand of onbezand zijn.
Bepaalde strengpersgevelstenen worden bewust op een oppervlaktestructuur aangebracht. Er kunnen wel of geen gaten in voorzien worden.
Naar mijn mening, een iets ouder type baksteen dat vooral vroeger vaak gebruikt werd. (Het doet mij snel denken aan het huis van m’n grootouders).
3. Vormbakstenen
Deze stenen hebben een ‘ouder uitzicht’ als kenmerk. De randen zijn afgerond en brokkelen lichtjes af. Het zichtvlak kunnen cementsporen bevatten. Tijdens de aanmaak worden ze namelijk nagewalst. Deze bakstenen hebben een regelmatigere vorm en hebben geen nerven.
Bij de productie van deze stenen starten ze van nieuwe gevelstenen die een extra behandeling krijgen om zo hun verouderd karakter te krijgen.
4. Wasserstrich bakstenen
Deze zijn wat kleiner en ook nieuwer en bekender onder de naam als straatbakstenen. De combinatie van de twee bovenvermelde soorten bakstenen zit in dit type. Je krijgt dus een levendige steen die gevormd is met heldere kleurschakeringen.
5. Nostalgie
De bostalgie baksteen is een gepatenteerd vormprocédé van Vandersanden Group. Het is een nabewerking bij de handvormtechniek. Na het droogproces krijgen de ongebakken bakstenen extra pigmenten op het zichtbare oppervlak en worden ze verouderd door ze te trommelen.
Door deze unieke techniek oogt de ‘veroudering’ een pak natuurlijker en lijkt het meer op een echte herbruiksteen.
Behandeling tijdens en na het bakken van bakstenen
Benieuwd naar het behandelingsproces? Ik leg het je graag even uit… En anders kun je meteen door naar de volgende alinea waar ik dieper in ga op de prijs.
Tijdens het proces
Er kunnen verschillende handelingen uitgevoerd worden om het gewenste effect van de steen te bekomen:
- Trommelen van de kleivorm: Randen van de bakstenen worden hier tegen elkaar afgeschuurd, zodat ze minder regelmatig zijn van vorm en een rustiek karakter meekrijgen.
- Engoberen: Een vloeistof met kleurontwikkelde oxiden of minerale pigmenten worden op een droge kleisteen gespoten. Dat wordt gedaan om een glans te bekomen op de steen. En zo is ook een groot gamma aan kleuren mogelijk.
- Glazuren: Deze behandeling kan je vergelijken met engoberen. Het enige verschil is hier dat er gewerkt wordt op minerale basis. De kleuren kunnen dan satijn – tot hoogglanzend zijn.
Behandeling na het proces
Soms is er ook nog een extra nabehandeling nodig:
- Smoren: Om een omzetting van kleur te bekomen, bijvoorbeeld van rood naar grijs, worden de stenen nog eens afgestookt.
- Afbeitelen: Het oppervlak van de baksteen wordt afgebeiteld. Op die manier ontstaat er een ruwe/ rotsachtige structuur aan de gevel.
- Trommelen: Dit kan net zoals een droogtrommel vergeleken worden. De bakstenen worden namelijk in een cilinder gegooid en door het schuren worden de hoeken gebroken en afgerond. Nadien is het uitzicht te vergelijken met herbruikstenen.
- Cementeren: Dit doet men om de baksteen er nog beter te laten uitzien als een echte herbruiksteen. Er wordt dan een cement laag of kaleilaag gebruikt.
- Verven: Er kan zelfs een verflaag op het gevelmetselwerk voorzien worden. Er moet hier dan wel gebruik gemaakt worden van een speciaal soort baksteen, die vorstbestendig is zodat de verflaag ervoor kan zorgen dat het vocht minder snel kan verdampen.
- Steenstrippen: Als er gebruik gemaakt wordt van steenstrips dan heb je infeite afgewerkte stenen die in vlakke schijven of hoekstrippen worden gezaagd. Het aanbrengen kan dan op een reeds bestaande gevel, zodat deze een nieuw uitzicht krijgt. Er is maar een beperkte dikte van ongeveer 2 centimeter, waardoor je ze ook binnenshuis kan gebruiken. Er is enkel een droge, vlakke en stabiele ondergrond voor nodig.
Gevelstenen lijmen
Gevelstenen kan je ook lijmen in plaats van te metsen. Dan is wel een speciale vormvaste steen nodig om de constructie sterker te maken dan een traditionele gemetste steen.
De prijs ligt ongeveer 10% hoger dan bij een gemetste gevel, maar het voegen is dan overbodig. Naar waterdoorlaatbaarheid toe en isolatie is er amper verschil in vergelijking met een gemetste gevelsteen. Bekijk hieronder dit top resultaat dankzij Iluzo.
Prijs Bakstenen Gevelbekleding
Reken op een prijs tussen de 20 euro en 50 euro per vierkante meter. Met alles inclusief, zoals het plaatsen en voegen kom je uit op een prijs tussen 70 en 90 euro per vierkante meter.
Maar de effectieve eindprijs kun je het beste via een offerte opvragen. Dan weet je wat het totaalplaatje zal zijn inclusief andere materialen, werkuren en bijkomende kosten.
Veel succes met het (ver)bouwen van jullie woning of gelijk welk ander project!
Benieuwd naar een richtprijs? Vul dan onderstaand formulier in. Wij vergelijken de beste vakmannen uit jouw regio. Zo bespaar je tot 30% in slechts 2 minuten!