Spuitkurk gebruiken om een gevel te bekleden heeft heel wat voordelen. Denk maar aan volgende zaken: hoge warmteopslagcapaciteit, vochtbestendig, beschikbaar ik heel veel kleuren en korrelgroottes. Neem het artikel door en kom alles te weten over de mogelijkheden en prijzen van spuitkurk voor een gevel.
Vergelijk tot drie gevelrenovatie bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tot 30% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Wat is het?
We kunnen wel stellen dat spuitkurk op een gevel er erg decoratief uitziet. Het materiaal zelf bestaat uit kurkgranulaat en acrylhars. Om het aan te brengen op de gevel worden er twee lagen gebruikt die rechtstreeks op de gevel gespoten wordt.
Daar spuitkurk in heel wat kleuren te verkrijgen is en aangezien er ook verschillende korrelgroottes te kiezen zijn, kan je het uitzicht van de gevel zelf bepalen. Aangezien kurk ook goed isoleert tegen warmte en koude, heb je het ideale materiaal om je daartegen te beschermen.
Voordelen spuitkurk op de gevel
- Werkt goed om de warmte buiten te houden, maar werkt ook als geluidsbuffer
- Koudebruggen worden tot een minimum gereduceerd
- Kurk op gevel zal ook vocht tegenhouden, maar het blijft wel een dampopen systeem. Op die manier is er ook reductie van condensvorming.
- Je kan het aanbrengen op heel wat ondergronden, zoals beton, baksteen, kunststof, hout,.. en dat in verschillende kleuren en korrelgroottes.
- Milieuvriendelijk materiaal
- Er is maar heel weinig kan dat scheuren en barsten ontstaan.
Nadelen spuitkurk op de gevel
- Ook al is het een goede buffer voor warmte en geluid, het is nog altijd geen volwaardige gevelisolatie.
- Om spuitkurk aan te brengen moet de gevel proper zijn en mogen er geen scheuren aanwezig zijn. Mochten er toch eerst herstellingswerken nodig zijn, dan kan dit de prijs de hoogte in jagen.
Kleuren en korrelgroottes van spuitkurk gevelbekleding
Als je je gevel wil renoveren dan is spuitkurk een ideale oplossing. Er is namelijk een grote keuze uit heel wat kleuren en korrelgroottes. Op die manier heb je zelf de beslissing in handen, want heel veel hangt af van jouw persoonlijke voorkeur naar hoe de gevel er moet uitzien.
Heel wat gevels krijgen een spuitkurk met een standaard middel-grove korrel. Dit oogt esthetisch heel mooi. De spuitkurk wordt rechtstreeks op de huidige stenen aangebracht, zo blijft de structuur van de stenen ook zichtbaar. Je kan er ook voor kiezen om eerst een cementeringslaag aan te brengen, zo krijg je toch een egaal uitzicht, zoals bijvoorbeeld met crepi.
De isolerende eigenschappen van Spuitkurk
Ook al moet je spuitkurk vooral zien als gevelbekleding, er zijn ook enkele isolerende eigenschappen aanwezig. Kurk wordt ingezet om een gevel waterdicht te maken en thermisch te isoleren. Maar je kan er ook binnenmuren, plafonds, zolders en kelders mee isoleren.
Als de gevel een spuitkurk laag heeft gekregen, dan is deze volledig waterdicht maar wel dampopen. Zo kan de gevel gewoon blijven ademen. Aangezien er vrijwel naadloos kan gewerkt worden is er amper risico op het vorm van koudebruggen en ook condensproblemen worden hierdoor voorkomen.
De isolatiewaarde van spuitkurk hangt af van de uiteindelijke laagdikte. Spuitkurk wordt meestal aangebracht in 2 lagen van elk 3 tot 4 millimeter. Dit is niet zo dik, maar je kan het isolerend vermogen van spuitkurk dan ook niet vergelijken met een isolatieplaat van 8 centimeter dik bijvoorbeeld.
Het grote voordeel, op isolerend vlak, is dat spuitkurk een bufferende capaciteit heeft. Het heeft ook een hoge warmteopslagcapaciteit, op die manier zullen temperatuurschommelingen binnenin de woning afgevlakt worden. Dat wil zeggen dat de woning in de zomer langer fris zal blijven en in de winter ook langer warm.
Veel gestelde vragen
Spuitkurk is nog niet zo lang geleden in België op de markt gekomen. Er bestaan dus nog heel wat misverstanden rond. Daarom geven we graag enkele veel en terecht gestelde vragen.
Neen, er is geen speciaal onderhoud nodig. Vuil kan er wel op terechtkomen, zoals met andere gevelafwerkingen. Maar dat kan je dan makkelijk verwijderen met een tuinslang. Als er hardnekkig vuil aanwezig is, dan kan je dit verwijderen met een neutraal reinigingsmiddel.
Als de spuitkurk wordt aangebracht op een egale ondergrond, en dus de onderliggende structuur niet zichtbaar is, dan heb je het uitzicht alsof de gevel een crepi laag heeft gekregen. Maar wat kies je dan het best? Beide producten hebben gelijkaardige voordelen, er is een heel goede bescherming tegen vocht, te verkrijgen in heel veel kleuren en ze zijn te gebruiken op veel ondergronden.
Het grote verschil is dan wel de manier van aanbrengen. Waar spuitkurk makkelijk op de muur kan gespoten worden, is het bij crepi toch wat arbeidsintensiever.
Er is momenteel geen isolatiepremie als je voor spuitkurk kies. Het materiaal heeft wel een thermisch isolerende werking, maar deze is niet te vergelijken met spouwmuurisolatie of andere gevelisolatie.
Spuitkurk is zeer zeker een natuurlijk product, net als een houten gevelbekleding bijvoorbeeld. Het materiaal van spuitkurk is milieuvriendelijk omdat het een nagroeibaar product is. Er is een bindmiddel dat bestaat uit acrylaathars op waterbasis. Ook het gebruik van plantaardige oliën en pigmenten zijn mogelijk.
De vermelde componenten zullen het milieu niet schaden en ook bij het productieproces zullen zo weinig mogelijk energiebronnen ingezet worden. Kurk is afkomstig van kurkeiken uit Portugal. Het zijn bomen die ouder worden dan honderd jaar en hoeven ook niet gekapt te worden om kurk te verkrijgen. Als de kurkschors van de boom verwijderd wordt, dan zal deze in een aantal jaren opnieuw groeien.
Prijs spuitkurk per vierkante meter
Je mag een gemiddelde prijs in acht nemen tussen de 60 euro en 80 euro per vierkante meter.
Maar een exacte prijs hangt af van enkele verschillende factoren. Dat hangt namelijk af van hoeveel lagen er moeten aangebracht worden, de oppervlakte van de gevel en de moeilijkheidsgraad van de werken.
Wens je een prijs om maat te ontvangen, dan nodig je best enkele bedrijven uit die hierin gespecialiseerd zijn. Zij kunnen de situatie bij je thuis bekijken en op basis van die gegevens berekenen wat de kosten zullen zijn. Met een duidelijke offerte weet je ook meteen meer en kan je vergelijken tussen de verschillende vakmannen.
Hoe een offerte aanvragen voor spuitkurk?
Ben je geïnteresseerd geraakt om spuitkurk als gevelbekleding te gebruiken, dan is een offerte de volgende stap. Er zijn heel waarschijnlijk enkele bedrijven bij je in de buurt die al jaren met spuitkurk werken en je hiermee verder kunnen helpen.
Vergelijk op basis van prijs, gebruikte materialen en de ervaring van het bedrijf. Maak de juiste keuze en vraag vandaag nog een offerte aan.
Benieuwd naar een richtprijs? Vul dan onderstaand formulier in. Wij vergelijken de beste vakmannen uit jouw regio. Zo bespaar je tot 30% in slechts 2 minuten!