Woningen met een spouw hebben een voordeel, omdat je ze kan isoleren. Maar weet wel dat niet elke spouw kan geïsoleerd worden. Een spouwmuur na-isoleren kan op verschillende manieren en met verschillende materialen. Ontdek de voordelen, prijs en aandachtspunten van na-isolatie van de spouw.
Vergelijk tot drie gevelrenovatie bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tot 30% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Geschikte spouw? Controleer als volgt:
Wil je je spouwmuur na-isoleren? Ga dan eerst na of er wel een spouw aanwezig is. Er zijn enkele indicaties waar je op kan letten:
- Dikte van de muur. Is de muur breder dan 25 centimeter, dan is de kans vrij groot dat er een spouw aanwezig is. Meet de dikte van de muur aan een deur of vensteropening.
- Een steense muur kan je herkennen aan de kopse stenen, dat zijn bakstenen die dwars gemetseld zijn. Ziet jouw gevel eruit als een steense muur, dan is er waarschijnlijk geen spouw aanwezig. Ook als er ankers in de topgevels zitten om de stenen aan elkaar te verbinden.
- Als je verluchtingsgaten ziet zitten in de muur, dan wil dat zeggen dat er een spouw aanwezig is. Ben je niet zeker? Boor dan enkele gaten in de gevel, als de boor doorschiet dan is er een spouw aanwezig.
Is je spouwmuur na-isoleren niet mogelijk?
Is het na isoleren van een spouwmuur dan toch niet realiseerbaar, dan kan je ook nog kiezen om de binnenmuur te isoleren door middel van een voorzetwand. Hiermee verlies je helaas wel wat ruimte in je woning.
Nog een optie is, wel iets drastischer, het afbreken van je gevel en volledig opnieuw beginnen.
Breedte van de spouw
De breedte van de spouw moet toch minstens 50 millimeter zijn. Er komen namelijk enkele technische specificaties aan te pas. Deze breedte is wel geldig voor alle isolatiematerialen. De redenen hiervoor zijn: er kan niet geïnjecteerd worden in een smallere spouw met alle producten. Er bestaat de kans dat het materiaal niet volledig egaal geplaatst kan worden en zo kunnen er vochtproblemen optreden.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Wat is de staat van de gevel?
Een belangrijk punt is uiteraard dat de gevel nog in goede staat is. Er kunnen namelijk heel wat zaken de staat ervan beïnvloeden. Je kan zelf al een kleine analyse uitvoeren. Let dan zeker op:
- Vorstschade: dit herken je direct door loszittende voegen, of een buitenste laag van de gevelsteen die er niet meer is. Vochtproblemen door vorst moeten eerst aangepakt worden.
- Scheuren: als de scheuren klein zijn, dan is er op zich geen probleem. Grote scheuren wil zeggen dat er een probleem is.
- Voegwerk: is het voegwerk in slechte staat, dan moet je de gevel eerst laten her voegen.
Ook de ligging van de woning kan meespelen in dit geval. Er zijn namelijk streken, bijvoorbeeld aan de kust, waar de gevel aangetast kan worden. Ook in de mate waarop weersinvloeden hun effect hebben, of is je woning in de stad gevestigd. Al deze zaken bepalen mee of de gevel in goede staat is en of er wel of niet geïsoleerd kan worden.
Spouwmuur na-isoleren: Prijs
Vooraleer de woning gezien te hebben is het zeer moeilijk om een prijs te vermelden. Er zijn namelijk heel wat factoren die meespelen in de uiteindelijke prijs. Welk materiaal je kiest, de oppervlakte van de gevel, de moeilijkheidsgraad van de werken, de werkuren, het aantal aanwezige ramen en deuren. Dit zijn allemaal factoren die meespelen.
PUR is een van de opties die je meer zal kosten, terwijl minerale wol iets goedkoper zal zijn.
Welke voordelen heb je aan na-isolatie?
- Het is bij veel woningen mogelijk uit te voeren
- Goedkope manier van isoleren
- Onmiddellijk resultaat na het isoleren qua energiebesparing
- Er is geen ruimteverlies binnenin je woning.
- Snel en proper om uit te voeren.
De mogelijkheden van na-isolatie
Eens je zeker bent dat jouw gevel geïsoleerd kan worden, dan moet je enkel nog uitzoeken welk type van isolatie je wil gebruiken. We geven hier enkele opties:
Opvullen met schuim
Er moet eerst een onderscheid gemaakt worden tussen PUR en UF schuim.
PUR schuim
PUR schuim: dit is Polyurethaan hardschuim welke momenteel de beste isolatievorm op de markt is. De vorming is door een exotherme reactie tussen polyol en een isocyanaat. Deze twee componenten worden door mengeling gespoten en dan krijg je hardschuim als resultaat. Je kan het ook gebruiken om vloeren te isoleren.
Kenmerken van PUR schuim
- Kan ingezet worden voor smalle spouwen die minstens 3 centimeter breed zijn.
- Het schuim wordt vloeibaar ingespoten en wordt hard.
- Enkel uit te voeren door specialisten, je moet namelijk weten dat de uitzet niet te groot is zodat het buitenspouwblad niet kan weggedrukt worden.
- Ook kleine spleten worden opgevuld door de uitzet
- Er is een droogtijd van twee tot drie minuten.
- In het PUR schuim zitten geen irriterende vezels die tot allergie of huidirritaties kunnen leiden.
- Het is een zeer licht materiaal
- Uiterst stabiel en verstuift niet zoals glaswol.
- In vergelijking met andere isolatiematerialen is pur wel duurder.
UF schuim
Dit is een Ureum formaldehyde schuim welke je niet mag verwarren met PUR schuim. Het zijn wel allebei isolatieschuimen. In sommige gevallen is UF schuim wel minder toelaatbaar dan PIR schuim. Een vakman kan je hier perfect raadplegen ivm de mogelijkheden.
UF schuim bestaat uit UF hars, dit is een polymeer opgelost in water met behulp van schuimmiddel.
Als het isoleren klaar is, dan kan er nog een geur rondhangen. Binnen enkele dagen is dat wel verdwenen. Ventileer voldoende om de geur te laten verspreiden.
Eigenschappen UF schuim
- UF hars moet vermengd worden met lucht in een injecteerpistool. Net voor het inspuiten moet er ook nog een hardmiddel aan toegevoegd worden. Zo zal het niet uitzetten na het inspuiten.
- Binnen de minuut is het volledig hard.
- Droogtijd neemt enkele weken in beslag.
- Het schuim krimpt als het droogt, zodat er krimpscheuren kunnen ontstaan.
- Na het drogen komt er nog formaldehyde uit het schuim, dit kan irritaties geven aan de luchtwegen, hoofdpijn en slaap – en geheugenisstoornissen. Zorg er dus voor dat de binnenwand van je woning luchtdicht is als je met dit materiaal isoleert.
Deze nadelen zijn voor veel vakmannen een reden om dit materiaal niet meer te gebruiken.
Vlokkenvulling
In oudere huizen zie je vaak vlokkenvullen opduiken. Deze vlokken zetten niet uit zoals schuim. Maar ze wel zeer energie efficiënt en doelbewust. Er bestaan twee soorten, namelijk glasvlokken en rotswolvlokken.
Eigenschappen van vlokkenvulling
- Moet in de spouw ingeblazen worden. Zo kan elke onregelmatige vorm gevuld worden met de vlokken isolatie.
- De dikte van de spouw moet minstens 4 centimeter zijn.
- Minder goede isolatiewaarde dan PUR schuim.
- Reguleert vocht goed. De vlokken kunnen vocht opnemen, vasthouden en terug afstoten. Er kunnen dan schommelingen in luchtvochtigheid ontstaan.
Let er wel op dat vlokken goed op mekaar gepakt moeten zitten zodat doorslaand vocht geen kans krijgt en de isolatiewaarden goed blijven.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Opvulling met korrels
Hier heb je de keuze tussen PS parels en silicaatkorrels.
PS parels
- Deze worden in een spouw geblazen met bindmiddel. Op deze manier ontstaat er een opeengepakte massa met stilstaande lucht.
- Naar isolatiewaarden toe zit dit tussen PUR en wolvlokken.
- De dikte van de spouw moet minstens 3 centimeter zijn.
Silicaatkorrels
Hier is een onderscheid tussen perlietkorrels en geëxpandeerde glaskorrels:
Perlietkorrels
- Bestaan uit vulkanisch glasachtig gesteente
- Korrels hebben een diameter van 1 tot 3 millimeter. Zeer klein dus.
- Ze worden in de spouw geblazen en van bovenaf in de spouw gegoten
- De spouw kan een grote zetting krijgen waardoor na enige tijd opnieuw een bijvulling moet gebeuren.
- Stootvoegen worden best afgesloten met nylongaas of kokos, zodat de korrels langs daar niet kunnen ontsnappen.
Geëxpandeerde glaskorrels
- Tegenwoordig bestaan er ook korrels op basis van gerecycleerd glas. Deze hebben nog een kleinere diameter om dichte pakking toe te laten.
- Er is nog maar weinig onderzoek uitgevoerd naar deze korrels om goede conclusies te trekken.
Vulling met organisch materiaal
De bovenstaande opties zoals schuim, vlokken en korrels zijn enkele mogelijkheden. Maar ook organisch materiaal zoals houtschilfers, papiersnippers, zaagmeel, schelpen, kurk en wol zijn een mogelijkheid.
Aangezien deze naar brandveiligheid niet zo goed scoren, moeten ze eerst een brandvertragende behandeling krijgen.
Benieuwd naar een richtprijs? Vul dan onderstaand formulier in. Wij vergelijken de beste vakmannen uit jouw regio. Zo bespaar je tot 30% in slechts 2 minuten!
Vergelijk Prijzen en Bespaar tot 30%
Je wil toch niet teveel betalen voor je spouwmuurisolatie? Ontvang vrijblijvende offertes van de beste vakmannen in je regio en bespaar tot 30%!- Ontvang en vergelijk tot 4 bedrijven binnen 24 uur
- We vergelijken meer dan 180 professionals
- 100% gratis en vrijblijvend
Wij vergelijken meer dan 180 bedrijven in Vlaanderen!