Hout als gevelbekleding is heel mooi, meer ook heel duur en dus niet voor iedereen een optie. Daarom bestaat er ook kunststof hout of composiet (houtcomposiet) dat je kan gebruiken om de gevel af te werken. Er zijn namelijk heel wat soorten waaruit je kan kiezen om hout te vervangen met dit materiaal. Enkele zijn MDF, fineer, houtvezelplaat, meubelplaat, multiplex, triplex, laminaat en nog andere.
Wat zijn de voordelen van Houtcomposiet gevelbedkleding?
Welke soorten bestaan er en welke prijs staat er tegenover?
Vergelijk tot drie gevelrenovatie bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tot 30% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Houtcomposiet
Het uitzicht van een gevel met houtcomposiet kan je omschrijven als een gevel met planken. Ook al ziet het er uit als hout, er zijn toch nog enkele verschillen op te merken. Bij hout heb je namelijk maar keuze uit de natuurlijke kleur, terwijl dat bij houtcomposiet veel uitgebreider is. Ook naar flexibiliteit is er heel wat verschil. Houtcomposietplaten zijn flexibel en dus zijn er meer steunlatten nodig dan bij hout. Maar het materiaal kan wel, net zoals bij hout, met houtwerktuigen bewerkt worden.
De samenstelling van houtcomposiet bestaat uit 95% houtspanen en houtvezels, deze worden versmolten met bindmiddelen. De officiële benaming zou hout-kunststof-composiet zijn of ook wel houtkunststof of composiethout.
Er bestaat een opgevulde en holle variant. De holle versie heeft iets meer nadelen dan de volledig opgevulde, omdat deze laatste steviger is.
Houtcomposiet uitvoeringen
Gewoon hout heeft vaak te maken met de natuurlijke vergrijzing, wat afhangt van het onderhoud en nabehandeling van het hout. Bij houtcomposiet blijft de kleur wel behouden. Vaak gekozen kleuren leunen dicht bij de natuurlijke kleuren die hout heeft, zoals: zandkleur, lichtgrijs tot bruinachtig.
Voordelen van houtcomposiet
- Onderhoud: makkelijk te onderhouden en schoon te krijgen.
- Natuurlijk: de gekozen kleur blijft behouden, ook de structuur blijft.
- Duurzaam: water en zon hebben er geen vat op. Je zal dus geen rotting, splinters of vervorming te zien krijgen.
- Voordelig: in vergelijking met andere gevelmaterialen is de kostprijs vrij laag.
- Ecologisch: materiaal als houtcomposiet is 100% recycleerbaar en als alternatief voor tropische houtsoorten in te zetten.
Nadelen van houtcomposiet
- Werken in de lengte is zo goed als verplicht.
- Je moet ook ventilatie voorzien.
Bijkomende informatie & tips
Hoe moet je een houtcomposiet gevel onderhouden?
Hout moet je beschermen tegen schimmels, insecten en soms ook weersomstandigheden. Maar bij houtcomposiet is dat niet nodig. Het onderhoud kan dus beperkt blijven tot ontmossen, reinigen. Houtcomposiet heeft ene theoretische levensduur van 50 jaar.
Tips bij de plaatsing van houtcomposiet
- Zorg dat er een kopse speling aanwezig is, deze moet rekening houden met de thermische uitzetting. Het is namelijk zo dat houtcomposiet uitzet bij warmte, voornamelijk in de lengte.
- Zorg dat er een ruimte voorzien is voor verluchting en ventilatie (spouw) achter de wandbekleding voor een natuurlijke verlichting. Maar zorg er ook voor dat er een spleet in de lengte is zodat er tocht kan ontstaan en er luchtverversing kan optreden. Zeer belangrijk voor het uitdrogen van het materiaal.
- Hou steeds de richtlijnen van de fabrikant in gedachten als het over de tussenafstand van de ondersteuningen gaat.
Zijn er nog andere toepassingen voor houtcomposiet?
Houtcomposiet kan voor meer gebruikt worden dan alleen gevelafwerking. Ook voor terrassen, tuinhuizen, zwembadrand afwerking en vijverranden kan het ingezet worden. Dit zijn de voornaamste gebieden om houtcomposiet in te zetten.
Prijs houtcomposiet gevel
Denk aan een gemiddelde prijs tussen de 35 en 50 euro per vierkante meter. Er zijn ook heel wat aanbieders die een doe het zelf pakket aanbieden. Ook dan mag je aan een prijs denken van 50 euro per vierkante meter.
Er bestaat een gamma ‘MIKS’ bij Rolvaplast die panelen maken met een uitgebalanceerd mengsel van hout en PVC. Dit komt op een prijs tussen de 50 en 60 euro per vierkante meter.
Offerte voor houtcomposiet
Heb je interesse om houtcomposiet te gebruiken als gevelbekleding, dan is het handig om enkele offertes aan te vragen. Op basis daarvan kan je de juiste keuze maken. Want niet alleen de kostprijs van het materiaal is belangrijk, ook de oppervlakte van de gevel en de moeilijkheidsgraad van de werken spelen een rol.
Laat dus zoveel mogelijk offertes maken, door verschillende bedrijven uit de buurt. Als er een vakman bij je langskomt kan je alle vragen afvuren en hoor je snel wat de werkwijze van het bedrijf is.
Houtcomposiet kan bij zowel nieuwbouw als renovatie ingezet worden. Dankzij het mengsel van houtpulp en pvc heeft het uitstekende eigenschappen om als gevelbekleding in te zetten. Naar onderhoud toe heb je er weinig werk aan en het zal ook na vele jaren zijn kleur behouden. De plaatsing gaat makkelijk en snel, je hebt alleen een houten kader nodig om de panelen op te bevestigen.
Benieuwd naar een richtprijs? Vul dan onderstaand formulier in. Wij vergelijken de beste vakmannen uit jouw regio. Zo bespaar je tot 30% in slechts 2 minuten!