Wil je je gevel een speciale touch geven, dan kan je vliesgevel overwegen. Het is een stijlvol materiaal dat bovendien isolerend werkt en als het ware als een schil rond de woning wordt aangebracht. Lees er alles over in dit artikel. We gaan dieper in op alle eigenschappen, de mogelijkheden en uiteraard de prijs van een vliesgevel.
Vergelijk tot drie gevelrenovatie bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tot 30% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Wat is vliesgevel precies?
Vliesgevel staat ook bekend als glasvezel of gordijngevel. Het bestaat uit lichte materialen waardoor het een niet-dragende gevel is. De gehele constructie wordt voor het gebouw geplaatst en draagt enkel het eigen gewicht. Op die manier zijn de afzonderlijke verdiepingen niet zichtbaar. In de meeste gevallen bestaat de gordijngevel uit glas gecombineerd met aluminium (sandwichpanelen), maar een vliesgevel met hout kan ook.
Glasvezel is water- en winddicht en heeft ook optimale thermische isolatie eigenschappen. Via de kolommen aan de woning wordt de wind afgedragen. Ook naar luchtdoorlatendheid toe is de gevel goed voorzien.
Voordelen van vliesgevel
- Bespaar op kosten met vliesgevel. De lichte constructiematerialen zorgen hiervoor.
- Vliesgevels houden rekening met thermische uitzettingen of krimpen, seismische bewegingen en waterafvoer.
- Dankzij het glasgevel komt er heel wat natuurlijk licht binnen in de woning.
- De profielen die je kan gebruiken zijn in meer dan 400 kleuren beschikbaar. Er zijn zelfs houtimitaties beschikbaar. Er zijn twee manieren om de profielen te kleuren, anodiseren of moffelen. Bij anodisatie zal vooral de metaalachtige look behouden blijven.
- Je kan een andere afwerking kiezen voor de binnenkant van de profielen en een andere voor de buitenkant. Op die manier stem je alles goed op mekaar af.
- Er zijn heel vele creatieve mogelijkheden. Je kan de glasgevel naar jouw eigen wensen laten personaliseren, er is namelijk een gevarieerd aanbod van profielen verkrijgbaar. Slank, horizontaal, structureel geklemd of gelijmd.
Twee soorten vliesgevel
Een belangrijk weetje is dat er meerdere types vliesgevel bestaan. Het verschil zit in hoe los de glasgevel van de dragende constructie staat. Een kort overzicht van beide soorten:
1. Zuivere vliesgevel
Bij een zuivere vliesgevel is er geen binnenspouwblad. Dat wil dus zeggen dat het dan volledig los van het gebouw staat.
2. Onzuivere vliesgevel
Bij een onzuivere vliesgevel is er dan wel een binnenspouwblad aanwezig. Op die manier vormt de gevel een soort van schil voor de constructie die erachter zit. Er bestaan twee types onzuivere vliesgevels: koude en warme onzuivere vliesgevel. De koude soort bevat een open luchtspouw, de warme vliesgevel heeft dan weer een gesloten luchtspouw.
Keuze uit drie constructietechnieken
Laat je een glasgevel plaatsen, dan zijn er drie beglazingssystemen waaruit je kan kiezen. Er zijn dus drie manieren waarop het glas geplaatst kan worden:
- Semi-structurele glasgevels: als deze methode ingezet wordt dan worden er twee horizontaal liggen glasranden met klemlijsten bevestigd. De zijkanten worden dan weer verlijmd op een ondersteunende structuur.
- U-Glas: je hebt ook de optie om te kiezen voor U-glas. Hier gaat het over figuurglas met een U-vorm. De glazen zijn transparant, waardoor er heel wat licht doorkomt maar volledige doorkijk is er niet. Hiermee kan je een warmte- of zonwerende gevel laten bouwen. Een metaaloxide coating is dan wel noodzakelijk bij deze manier van werken.
- Point-fixed glasgevels: de derde en laatste optie is een systeem waarbij de puntbevestigde structurele beglazing van toepassing is. Er wordt gebruik gemaakt van RVS-beugels en glaselementen die gefixeerd worden aan een draagconstructie van spankabels of staal. De puntgeschroefde glasgevel kan dan ook bevestigd worden zonder kozijnen of sponningen. Dat is te danken aan de mechanische weerstand van glas.
Een particuliere woning met vliesgevel
Glasgevels komen in de eerste plaats het vaakst voor bij kantoorgebouwen of showrooms, maar het is ook mogelijk om het te gebruiken bij een moderne particuliere woning. Door het gebruik van slanke profielen geeft dit materiaal een modern gevoel weer. Bij particuliere woningen zie je glasgevels al vaker opduiken bij veranda’s of zelfs een serre. Maar je woning hiermee voorzien kan uiteraard uit.
Als er een goed ventilatiesysteem aanwezig is, dan kan je energie besparen op een zonnige winterdag en warmte wordt beter afgevoerd als het warme is in de zomer.
Prijs glasgevel
Wil je een glasgevel installeren in je particuliere woning, dan kan je hiervoor het beste offertes aanvragen. Neem contact op met bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn en je alle informatie kunnen geven.
De afwerking kan vragen met zich meebrengen, zorg dus dat je volledig op de hoogte bent alvorens de werken te laten uitvoeren. Je hebt ook heel wat keuze uit de uiteindelijke afwerking en look van de glasgevel.
Met een offerte op maat weet je meteen wat de kosten zijn, maar zie je ook wat de materialen zijn. Vraag naar referenties van het bedrijf, zodat je eens kan gaan kijken naar eerder gerealiseerde glasgevels.
Benieuwd naar een richtprijs? Vul dan onderstaand formulier in. Wij vergelijken de beste vakmannen uit jouw regio. Zo bespaar je tot 30% in slechts 2 minuten!