Heb je een voorkeur voor gevelbekleding waarbij het onderhoud makkelijk gaat, het materiaal duurzaam en bovendien klassevol is? Dan is een natuursteen gevelbekleding wat je zoekt! Er is keuze uit heel wat verschillende soorten natuursteen met verschillende afwerkingen. Op die manier krijg je dus steeds een mooi resultaat. Lees vooral verder om alles te ontdekken over de natuursteen gevelbekleding. Zoals de voordelen, het onderhoud en de prijs.
Vergelijk tot drie gevelrenovatie bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tot 30% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Soorten natuursteen & prijzen
Je hebt de keuze tussen héél wat soorten natuursteen. We sommen de soorten graag voor je op, samen met de bijhorende prijs.
1. Natuursteen gevelplaten
Deze platen kan je vinden in standaardformaten, maar ook maatwerk is mogelijk. Heel wat natuursteensoorten kunnen hiermee in combinatie gemaakt worden, zo krijg je een unieke look en structuur.
De prijs voor natuursteen gevelplaten bevindt zich tussen 165 euro en 250 euro per vierkante meter, plaatsing inclusief.
2. Natuursteenstrips
Van de gevelplaten naar de natuursteenstrips. Erg in trek bij heel wat gezinnen die hun woning een moderne touch willen geven. De smalle stroken natuursteen hebben verschillende lengtes en diktes, die op een paneel gelijmd worden. Om een reliëfpatroon te bekomen worden stenen met ongelijke dikte geplaatst.
De voegen tussen de panelen zijn niet zichtbaar omdat de panelen op een trapsgewijze vorm worden geplaatst. Er zijn speciale hoekstukken die voor een vloeiende doorloop zorgen. Je zou wel kunnen zeggen dat het dan erg lijkt op een gemetselde muur. Het verschil is wel dat natuursteenstrips makkelijker te plaatsen zijn en daardoor goedkoper uitkomt dan een gemetselde gevel.
Prijs natuursteenstrips zonder isolatie: tussen 150 euro en 200 euro per vierkante meter inclusief plaatsing
Prijs natuursteenstrips met isolatie: tussen 200 euro en 250 euro per vierkante meter inclusief plaatsing.
3. Natuursteen metselstenen
Aangezien baksteen zo vaak al gebruikt wordt, is het niet meer zo populair om nog te metselen met natuursteen. Maar het geeft wel een unieke look die je niet kan vergelijken met bakstenen.
Je kan deze metselstenen vinden in heel wat soorten, kleuren en vormen. En je hoeft bij de plaatsing niet altijd te kiezen voor een horizontale overloop. Een meer organische vorm kan ook en dat maakt het geheel een pak mooier.
Prijs natuursteen metselstenen : tussen 165 euro en 250 euro per vierkante meter inclusief plaatsing.
4. Natuursteen gevelplinten
Zoek je een mooie afwerking en extra bescherming? Een gevel kan aan de onderkant wel eens vuil worden door regen en opspattend vocht.
Als je graag een natuursteen gevelplint wil dan moet je voor een soort gaan die niet te poreus is en waar een gladde afwerking aanwezig is. Belgische hardsteen verleent zich daar prima toe. Deze zijn beter bestand tegen vocht en kan makkelijk gereinigd worden.
Prijs natuursteen gevelplinten: vanaf 40 euro per meter, plaatsing exclusief.
Welke afwerkingen zijn mogelijk met natuursteen
Bij gevelbekleding is het uiteraard belangrijk om ook vocht- en weerbestendige eigenschappen in acht te nemen. En net daarom zijn granietachtige natuursteensoorten aan te raden, omdat ze zeer sterk zijn. Maar marmer, leisteen, kalksteen en kwartsiet is hiervoor goed te gebruiken.
Eender welke soort je neemt, het is de afwerking die het uiterlijk zal bepalen. We geven enkele methodes naar afwerking toe:
- Schuren: het oppervlak is effen en bevat fijne cirkelvormige streepjes.
- Zoeten: een zijdeglans oppervlak waar de ronde groeven weggewerkt worden.
- Polijsten: een vlak en glad oppervlak voorzien van hoogglans waardoor de structuur van de steen goed zichtbaar is.
- Ijsbloem: het oppervlak krijgt een ijsbloem effect.
- Oude frijnslaag: groeven die mechanisch of manueel aangebracht worden op het oppervlak
- Frijnen: hier worden fijne groeven aangebracht, manueel of mechanisch, op het oppervlak.
- Borstelen: minder heftig polijsten, met minder glans als gevolg.
- Boucharderen: oppervlak dat gehamerd wordt waardoor puntjes ontstaat met vierkantig patroon.
- Gezaagd: na ontginning wordt natuursteen gezaag. Het hangt af van het soort zaagblad of er een specifieke zaagsnede te zien is.
- Zandstralen: onder hoge druk wordt zand verstoven, hierdoor krijg je een ruw effect.
- Gevlamd: graniet met minder spikkels en een egalere kleur.
Natuursteel gevelbekleding plaatsen: 3 manieren
Er zijn drie manieren om natuursteen gevelbekleding te plaatsen: mechanische bevestiging, verlijming en vermetseling.
1. Mechanische bevestiging
Er moet eerst een achterliggende constructie gemaakt en geplaatst worden. Dat kan een zwaar binnenspouwblad zijn, waarop de grote natuursteen gevelplaten komen met roestvrijstalen pennen en ankers. Als er gebruik gemaakt wordt van een houtskeletbouw dan kan je ook een aluminium onder structuur gebruiken. Ook interessant als de natuursteen gevelbekleding op grotere afstand moet geplaatst worden.
Er is dan ook nog steeds een luchtspouw achter de gevelplaten, die voor ventilatie zorgt. De platen worden ook apart van mekaar geplaatst, op die manier kan je een plaat vervangen als dat nodig is.
2. Verlijming
Als de natuursteen stukken klein of licht zijn dan kan je ook lijm of hechtmortel gebruiken om de gevelbekleding aan het buitenspouwblad te plaatsen. Deze techniek gebruiken heeft als voordeel dat de plaatsing heel wat sneller gaat en het is goed bestand tegen impactbelasting, hierdoor heb je ook minder kans op scheuren. De kostprijs is lager en je hebt een minder dikke gevel.
Er is een algemene regel die zegt dat je geen natuursteen mag verlijmen op een hoogte meer dan 8 meter. In vergelijk met mechanische bevestiging dan is er bij verlijming een nadeel voor ventilatie. Maar er bestaan ook al nieuwe lijmtechnieken en lichtere mortels die ervoor zorgen dat er open luchtgleuven kunnen voorzien worden.
Mortels zijn dan weer wat makkelijker en sneller aan te brengen, maar ze hebben een beperkte hechting en sterkte. Het is namelijk zo dat mortel water absorbeert en het kan krimpen. Voorzie een goede waterkering om opstijgend vocht te voorkomen.
3. Vermetseling
Verlijming haalt geen goede punten op vlak van ventilatie, vermetseling des te meer. Natuurstenen metselstenen vormen een sterkere gevel die beter aansluit en dus ook koudebruggen zal voorkomen.
Wat zijn de voordelen van een gevel in natuursteen?
Er zijn enkele interessante voordelen aan de natuursteen gevelbekleding. Denk maar aan:
- Uniek uitzicht: er is heel wat keuze uit verschillende natuursteensoorten en mogelijkheden naar afwerking toe.
- Het materiaal is onbrandbaar
- Het is zeer onderhoudsvriendelijk
- Duurzaam en ook nog kwaliteitsvol
- Hoge warmteopslagcapaciteit: de gevel zal trager reageren op temperatuurschommelingen, zodat je binnen in huis ook minder zal merken.
Offerte natuursteen gevelbekleding
Het vergt heel wat kennis en kunde om natuursteen op je gevel te plaatsen. Een handige Harry heeft het vaak ook nog niet voldoende in de vingers. Daarom laat je beter een vakman langskomen. In de eerste plaats om de werken te bekijken en te bespreken. Je kan dan je wensen doorgeven en overlopen welke soort je op de gevel wil zien.
Op basis van die gegevens kan de ondernemer een offerte op maat maken. Om zo goed mogelijk te vergelijken, laat je er best enkele langskomen. Op die manier krijg je snel een overzicht van wat de beste keuze is prijs kwaliteit.
Nieuwe gevelbekleding in natuursteen laten plaatsen is vaak een klus die je maar één keer in je leven laat uitvoeren. Maak dus de juiste keuze en zorg ervoor dat je met de beste materialen werkt.
Vergelijk tot drie gevelrenovatie bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tot 30% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »